skip to Main Content
Sorg er udtryk for den kærlighed vi ikke længere kan komme af med
Dorothea Sölle, Teolog

Når vi rammes af sorg, kan hvad der tidligere var kilde til stor mening og lystfølelse forekomme meningsløst og uden glæde. Vi kan få en følelse af ikke at kende os selv.

Sorgens proces er vigtig for at kunne komme videre i livet. I sorgterapi får du et rum, hvor det er tilladt at være sårbar, føle sig afmægtig og rundt på gulvet. Samtalerne bringer dig igennem den umiddelbare smerte og lammelse. Over tid giver sorgterapi dig forløsning og nyt mod på livet og nye relationer.

Det kan være en udbytterigt at gå i sorgterapi, hvis;

  • du har svært ved at genfinde mening med dit liv efter et tab
  • du føler dig tom og ikke kan mærke dine egne følelser
  • du har svært ved at sove
  • du har dårlig samvittighed eller skyldfølelse
  • du er bange for selv at blive syg eller dø
  • du har fået katastrofetanker
  • du havde et konfliktfyldt forhold til den du har mistet
  • du føler dig ensom og isoleret i sorgen
  • du bliver ved med at gennemleve grimme billeder af sygdommen/ulykken
  • du har svært ved at dele din smerte med dem du kender
  • du overser din egen sorg af omsorg for dine nærmestes sorg?

Sorg er et grundvilkår. Vi kommer alle til at miste. Alligevel kommer det ofte bag på os. Pludselig død, invaliditet, alvorlig eller langvarig sygdom, ufrivilligt barnløshed, skilsmisse, afbrudt kontakt med en du holder af. At give sig hen til smerten af tabet kan være meget skræmmende. Derfor er mange tilbøjelige til at undertrykke sorgen, som kan være opskriften på et liv med depression, stress, angst og/eller belastningsreaktioner. For når vi undertrykker sorgen, undertrykker vi også glæden. Vi kan nemlig ikke undertrykke selektivt. Derfor er der ingen vej udenom sorgen – kun at gennemleve den og få den bevidnet i et trygt rum.

Det kan være overvældende og skræmmende at navigere i, men det er også forløsende, meningsfyldt og det, der gør livet menings- og glædesfyldt igen. Over tid kan en gennemlevet sorg fører til større dybde i gamle og nye relationer og større kontakt til sig selv. Kontakt mig hvis du har brug for støtte til at gennemleve din sorg. Ring på 26 14 66 89 eller skriv til josefine@diederichsen.dk.

“Josefine har i høj grad været katalysator for, at jeg har fundet frem til egenskaber og ressourcer hos mig selv, som førte til, at jeg traf gode, nødvendige beslutninger.  Det har givet mig et klarere blik for de muligheder i mit liv, jeg aktivt ønsker at gribe.
Hun forstod hele vejen igennem at tilpasse metoderne fra hendes faglige værktøjskasse til de behov, jeg havde. Både de behov, jeg var bevidst om og dem, hun ”læste” hos mig, og som jeg lærte undervejs.
Det, at jeg tydeligt fornemmede en oprigtig interesse for mig som menneske i det arbejde/samarbejde, vi havde, gav den tillid, der skulle til for at forløbet hos Josefine gav mig en varig, god ballast. En ballast jeg dagligt glæder mig over at have.”

“Som 6-årig mistede jeg min storebror. 14 år efter var min sorg blevet til en knude af elastikker, der spændte sig omkring hinanden – i maven, på skuldrene og i hovedet. 

Jeg kontaktede Josefine og hun tog mig i hånden. På bedste vis har hun lært mig at tage én elastik af ad gangen. Hos hende har jeg fået plads til at kigge på sorgen, være i den og opleve det smukke ved at lade sig trøste når livet gør ondt. Hun har givet mig nye perspektiver på mine relationer og skabt et trygt rum med plads til at øve teknikker, der gør, at jeg kan hjælpe mig selv i hverdagen – hvis nu sorg eller svære beslutninger skulle banke på. Bedst af alt har jeg oplevet at blive mødt i den ensomme situation jeg følte mig fanget i. Det fjernede mine skyklapper og gav mig ny livsenergi. Det har været en stor befrielse at arbejde med sorgen hos Josefine. Den er blevet en let og smuk del af den jeg er – og jeg kan kun anbefale andre at lade sig overgive til hendes empati og tillidsfulde væsen.”

“Josefine tog imod mig, mens jeg var allerdybeste nede i et sort hul. Josefine hjalp mig med til at jeg selv kunne komme op igen, blot ved at give lidt af sig selv og lytte. Josefine fortalte nogle historier om sig selv, som jeg kunne associere mig med. Det at hun gav en del af sig selv, følte jeg også tryghed ved. Mine opgaver var bl.a. at skrive mine følelser ned, det gjorde, at jeg kom tæt på min følelser. En anden opgave jeg lærte hos Josefine var at arbejde med mine drømme. Det gør jeg stadig, hvis der er drømme der fylder i mig. Og ofte finder jeg noget nyt om mig selv. Efter min tid hos Josefine har jeg lært at fortælle, hvad jeg føler og ikke at undertrykke mig selv. Når jeg føler mig usikker siger jeg det højt. Det er jeg evigt taknemmelig over.”

Back To Top