skip to Main Content
“Måske vores misforstået opfattelse af tryghedens rolle er baseret på en formodning om, at vi tænker, at vi ved hvad tryghed er. Denne antagelse må udfordres, da der kan være en inkonsistens imellem ordene vi bruger til at beskrive tryghed og vores kropslige sansninger af tryghed”
Stephen W. Porges psykolog, professor i psykiatri og forsker

Dyb selvomsorg

“For at kunne forandre sig, må man blive opmærksom på de sansninger og den måde kroppen interagerer med omverdenen. Fysisk opmærksomhed og selvomsorg er første skridt i at frigøre sig fra fortidens tyranni”

Bessel van der Kolk

Dyb selvomsorg handler om at finde ind til roen i sig selv og skabe balance imellem krop og sind. Det handler om at lytte til dine egne behov, forbinde dig med dit indre og skabe et fundament for mental, fysisk og følelsesmæssigt velvære.

I mit terapeutiske arbejde trækker jeg på eksperter som bl.a. Bessel van der Kolk, Peter Levine, Stephen Porges og Diane Poole Heller. Alle har været banebrydende i udviklingen i healing af traumer, som kompromitterer nervesystemets funktion – at passe på dig.

Terapien vil bestå af klassisk samtaleterapi, men vi vil også arbejde med specifikke øvelser og værktøjer til regulering af nervesystemet, for herigennem at bearbejde traumer på nænsom vis. For traumerne sidder i kroppen, som Bessel van der Kolk siger ”kroppen husker” Mit mål er at møde dig med respekt og omsorg for din historie og at tilføre regulering og ro til dit nervesystem, så du bedre kan skabe et liv i større balance.

Din krops signaler er som et kompas, der guider dig mod det, du har brug for. Ved at tune dig ind på og lytte til hvad kroppen fortæller, kan du undgå de faldgruber, hvor presset udefra eller gamle mønstre og kamp/flygt- og frys/kollaps reaktioner kan komme til at overtage.

Hvis du ønsker at dykke dybere ned i disse metoder og starte din rejse mod større trivsel, så kontakt mig her

Dyb selvomsorg som fundament for bedre beslutninger

Når du opbygger en praksis af dyb selvomsorg, styrker du din evne til at træffe beslutninger, der afspejler dine værdier og behov. Et velreguleret nervesystem giver dig klarhed og styrker din autenticitet i verden. Det handler ikke om altid at vælge det letteste, men om at vælge det, der er rigtigt for dig.

Regelmæssige somatiske øvelser kan hjælpe dig med at identificere, hvornår du skal sige nej til ting, der dræner dig, eller ja til det, der giver energi. Dette er særligt vigtigt, hvis tidligere traumer har fået dig til at ignorere og overskride dine egne grænser.

En vedvarende rejse mod bedre trivsel

Dyb selvomsorg er ikke en destination, men en rejse. Når du arbejder med både samregulering og selvregulering, vil du trin for trin kunne opbygge stærkere forbindelser til dig selv og andre, genfinde følelsen af tryghed og opnå større balance i krop og sind.

Ved at anvende den viden og de øvelser du får igennem terapien, kan du ikke blot forbedre din mentale sundhed, men også styrke din modstandsdygtighed over for livets udfordringer. Dyb selvomsorg er en gave, du kan give dig selv hver dag – fordi du er værd at passe på.

Dyb selvomsorg og heling af traumer

Dyb selvomsorg er mere end blot afslapning, velvære og tid til sig selv – det handler om at skabe en autentisk forbindelse til sig selv og styrke sit indre fundament for mental og fysisk balance. For mennesker, der har oplevet traumer, er denne praksis særligt vigtig, da den hjælper med at berolige nervesystemet, fremme heling og støtte både samregulering og selvregulering.

For nogle kan traumeterapi være en udfordrende proces, da det kan vække intense følelser og minder fra fortiden. Derfor er min opmærksomhed på ikke at overdosere og samtidig holde en balance mellem at udforske disse svære følelser og samtidig opretholde en tilstand af ro, tryghed og forankring. Min opgave er at skabe et trygt rum, hvor du gradvist kan arbejde dig igennem dine traumer uden at føle dig overvældet. Dette kræver en respektfuld og medfølende tilgang, hvor dine grænser til enhver tid respekteres, og hvor processen foregår i et tempo du kan tolerere og rumme.

Nervesystemet på overarbejde

Ved at forstå og arbejde med dit nervesystem, kan du opdage nye måder at finde ro på. Du kan skabe kontakt til dig selv og træffe valg, der er i større harmoni med, hvem du er og hvad du har brug for.

Traumer påvirker kroppen dybt. Den gemmer vores minder om traumer og dette kan føre til et overaktivt nervesystem, som konstant befinder sig i en tilstand af kamp, flugt eller frys.

Den polyvagale teori, udviklet af Stephen Porges, hjælper os med at forstå, hvordan vores nervesystem reagerer, og hvordan vi kan bringe det tilbage til en tilstand af ro og tryghed.

Ifølge teorien opererer vores nervesystem i tre grundlæggende tilstande:

  • Tryghed og ro (ventral vagus), hvor vi føler os i sikkerhed, afslappede og forbundne med andre
  • Kamp eller flugt (sympatisk aktivering)

    , hvor vi reagerer på trusler med øget energi og beredskab

  • Frys eller kollaps (dorsal Vagus)

    , hvor vi føler os lammet og/eller distanceret fra både os selv og verden omkring os

Når nervesystemet er hijacket, forstyrrer det evnen til at føle sig tilstede i nuet, fordi den indre oplevelse af at være i sikkerhed ikke er rigtig til stede. Hovedet kan vide sig i sikkerhed, men kroppen gør ikke. Det forringer også evnen til at forbinde sig med andre mennesker og at fordøje hvad der er hændt os. Udfordringen ved traumer er at de bringer os ude af stand til at orienterer os og navigere efter hvad der tjener os.

Derfor er målet med traumebehandling og dyb selvomsorg at hjælpe nervesystemet med at finde tilbage til en tryghedstilstand i gennem samregulering og selvregulering.

Samregulering som grundsten i heling

Samregulering, hvor vi beroliges igennem en tryg kontakt til et andet menneske, spiller en afgørende rolle. Heling kan ikke altid opstå alene af samme grund. Diane Poole Heller fremhæver vigtigheden af sunde relationer for traumeheling, da de er med til at skabe et miljø af oplevet tryghed og støtte. Når vi er tæt på nogen, der signalerer ro, bliver vores nervesystem opfordret til at følge med og selv finde en balanceret tilstand. Samregulering sker helt naturligt i sunde relationer imellem forælder og barn, nære familiære relationer, tætte venner eller sammen med en terapeut.

Den omsorg, varme og tilstedeværelse, du modtager igennem samregulering kan hjælpe dig med at bearbejde de svære følelsesmæssige oplevelser, hjælpe dig til hvordan du over tid kan regulere dit eget nervesystem og på sigt styrke tilliden til dig selv og andre igen. Samregulering er uvurderlig ift. at udvikle en tilstrækkelig selvregulering.

Selvregulering som genvunden styrke

Selvregulering handler om at lære bevidst at berolige og stabilisere sig selv ved at arbejde med nervesystemet, når livet føles overvældende her og nu, men også under moderat stress. Somatiske øvelser er et centralt værktøj i denne proces, som kombinerer krop og sind i bearbejdningen af de traumer, som stadig sender signaler om oplevet utryghed på sanseplanet.

Kontakten til dig selv er helingsnøglen

At skabe en dyb kontakt til sig selv er fundamentet for dyb selvomsorg og heling af traumer. Den indre kontakt er nødvendig for at opbygge selvindsigt og følelsesmæssig resiliens. Når du mærker dit indre, kan du begynde at forstå dine behov og reagere på dem uden at overvælde dig selv eller overskride dine egne grænser.

Back To Top