Skab trivsel og udvikling
At være neurodivergent eller have høj begavelse kan både være en styrke og en udfordring. Unge med autisme, ADHD, ADD, PDA (kravundgående) eller høj begavelse oplever ofte unikke vanskeligheder, der kan påvirke deres trivsel, selvforståelse og relationer. Terapien, jeg tilbyder, fokuserer både på den enkeltes sårbarheder og styrker og støtter dem i at finde accept af sig selv, samtidig med at de udvikler redskaber til at navigere i en verden, der måske ikke altid matcher deres behov. Målet er at skabe et trygt rum, hvor den unge kan blomstre og trives som den person, de er.
En nonpathologiserende tilgang
Min tilgang er nonpathologiserende og neuroaffirming, hvilket betyder, at jeg møder den unge der, hvor de er, og anerkender deres unikke måde at være i verden på. Det er vigtigt at understrege, at hverken neurodivergens eller høj begavelse er “problemer”, der skal repareres. Tværtimod er de fundamentale aspekter af deres væren i verden og dermed også ofte deres identitet. Terapien handler derfor om at hjælpe den unge med at forstå og acceptere sig selv, samtidig med at vi arbejder på deres evne til at navigere i udfordringer, opbygge selvtillid og finde deres styrker i en verden, der kan føles ufleksibel og kravfyldt.
Når anderledes hed fører til relationelle traumer
Disse børn og unge er udsat for mere mobning og fremmedgørelse end neurotypiske børn og unge. Gentagne oplevelser af at føle sig misforstået, undervurderet eller ekskluderet på grund af neurodivergens eller høj begavelse kan over tid føre til relationelle traumer. Disse traumer kan skade selvværd, udfordre evnen til at knytte sig til andre og påvirke udviklingen af en sund identitetsfølelse. Uden selvforståelse og behandling kan disse traumer udvikle sig til kompleks PTSD, hvilket kan resultere i mønstre af isolation, skyld og skam og bringe dem i risiko selvskade og tilstødende psykiatriske lidelser. Derfor er omdrejningspunktet for behandlingen et forudsigeligt, tålmodigt, varmt rum, hvor eventuelle traumer kan bearbejdes, og den unge kan finde større tryghed og styrke i sig selv og sine relationer.
Asynkron udvikling og 2E (twice exceptional)
Nogle unge oplever det, der kaldes asynkron udvikling, hvor deres intellektuelle, følelsesmæssige og sociale udvikling ikke følger samme modningstempo. For eksempel kan en ung være ekstremt intellektuelt stærk, men følelsesmæssigt eller socialt have udfordringer, der svarer til et lavere modenhedsniveau. Det giver udfordringer for den enkelte, men også for omgivelserne.
Derudover er der de unge, der beskrives som 2E (twice exceptional). Disse børn og unge er neurodivergente med den høje begavelse oveni. Det betyder at de på én gang har særlige evner og særlige udfordringer. For eksempel kan en 2E-ung udvise overlegen problemløsningsevne eller kreativitet, men samtidig kæmpe med sociale færdigheder, sensoriske udfordringer eller en diagnose som ADHD eller autisme. Denne dobbelthed gør dem særlige, men kan også skabe store misforståelser både i skolen, familien og i andre sociale sammenhænge.
At finde sin plads i verden
Det kan ofte føles ensomt og isolerende at være anderledes, både for neurodivergente unge og unge med høj begavelse. Terapien sigter mod at bryde denne følelse af isolation og hjælpe den unge med at finde sin unikke vej i verden. Vi arbejder sammen på at styrke identitet og selvværd, så den enkelte kan opnå en større grad af selvaccept og mindre belastning over tid. Det er en proces, der hjælper den unge med at se, at det er okay at være anderledes, og at denne anderledes hed også kan være en styrke, selvom det ikke altid opleves sådan.
Et belastet nervesystem
Et overaktivt nervesystem er en ting som de fleste neurodivergente har til fælles. En vigtig brik i terapien er den polyvagale teori, som giver indsigt i, hvordan nervesystemet reagerer på stress, krav og belastning. Gennem terapien lærer jeres barn at identificere og forstå sine egne reaktioner, hvilket skaber mulighed for følelsesregulering og opbygning af resiliens over tid.
Familierådgivning som støtte
Forældre spiller en afgørende rolle i at støtte deres barn på vejen mod trivsel og udvikling. Derfor tilbyder jeg også familierådgivning, hvor vi sammen arbejder på at forstå jeres barns unikke behov og udfordringer. Det er en større og mere kompleks opgave at støtte og opfostre et neurodivergent barn og ung, og ikke sjældent bliver barnets belastningsreaktion til familiens belastningsreaktion. Derfor er det ofte også vigtigt at afklare hvordan I som forældre kan værne om jeres egne behov og energiforvaltning og samtidig være der for deres barn.
Motivation og lyst til at modtage hjælp
For at terapien skal være effektiv, er det vigtigt, at den unge selv ønsker hjælpen og er motiveret til at indgå i processen. Pres eller tvang kan forsinke udviklingen og skade tilliden. Når terapien derimod er frivillig, og den unge selv er engageret, skaber det de bedste forudsætninger for positive forandringer. Er jeres barn endnu ikke klar, kan I støtte indirekte igennem familierådgivning til jer forældre.
Kom i gang i dag
Hvis du/I ønsker at støtte din teen eller ung, hvad enten de er neurodivergente eller har høj begavelse, i deres rejse mod trivsel, selvaccept og udvikling, er du/I velkommen til at kontakte mig for en konsultation. Sammen kan vi finde den rette støtte til jeres barn og jer som familie.
Ring til mig på 26146689 eller send en e-mail til josefine@diederichsen.dk., så vi kan tage de første skridt mod en bedre trivsel.